Back to School. 3 szybkie, pyszne i zdrowe pomysły z Breville na powrót do szkolnej rutyny

mamadu.pl 4 godzin temu
Czas przygotowań do powrotu w mury szkolne dobiega końca. Czy w trakcie kompletowania szkolnej wyprawki myślisz nad śniadaniówką? Nie tyle o wyborze pojemnika na drugie śniadanie, ile o tym, co do niego pysznego i zdrowego włożysz. Pomogą ci w tym przepisy (i sprzęty) Breville.


W Polsce niestety dzieci nie odżywiają się zbyt zdrowo – często podjadają gotowe przekąski i uciszają głód słodyczami. Dlatego tak ważne jest to, z jakim drugim śniadaniem wyprawi się je do szkoły. Warto zadbać o to, by było ono domowej roboty. jeżeli szukasz pomysłów na przygotowanie czegoś smacznego, to czytaj dalej.

Dzięki uprzejmości Breville, cenionego producenta artykułów małego AGD do kuchni, oddajemy w twoje ręce 3. przepisy na szybkie, pyszne i zdrowe posiłki. Możesz je szybko, prosto i przyjemnie przygotować w domowych pieleszach, a następnie zapakować do lunchboxu, który wyląduje w szkolnym plecaku i posłuży dziecku na przerwie.

W szkolnym menu Breville znajdziesz oczywiście coś na słodko w postaci gofrów bananowych z miodem i owocami. Jest też propozycja na wytrawnie, czyli gofry szpinakowo-serowe z sosem jogurtowym. W sztuce robienia kanapek marka proponuje panini z indykiem i mozzarellą, idealne do szkolnych śniadań czy lunchy.

Wszystkie te przepisy wymagają prostych czynności kulinarnych i wsparcia ze strony nieocenionych o poranku sprzętów kuchennych takich jak opiekacze i gofrownice. Co by nie mówić, w tej dziedzinie Breville ma ogromne doświadczenia, oferując wielofunkcyjne, solidnie wykonane urządzenia o nowoczesnym designie i z praktycznymi rozwiązaniami.

Do przygotowania śniadania do szkoły możesz posłużyć się np. opiekaczem 3w1 (VST098X). W tym sprzęcie o uniwersalnym zastosowaniu przygotujesz chrupiące kanapki, złociste gofry lub grillowane panini, oszczędzając miejsce w kuchni. W zestawie znajdziesz trzy komplety płyt grzewczych z nieprzywierającą powłoką.

Dla gorących kanapek możesz sięgnąć po wyposażone w powłokę DuraCeramic kompaktowe opiekacze, których specjalna konstrukcja płyt zapewnia równomierne opiekanie (dokładne podgrzanie i chrupkość pieczywa z każdej strony). Do panini nada się VST071X, a do modeli VST070X i VST074X możesz dokupić płyty gofrowe.

Jeśli domownicy uwielbiają gofry, to do kuchni zaproś gofrownicę VST072X. Poza nieprzywierającą powierzchnią DuraCeramic, która ułatwia wyjmowanie gotowych gofrów bez ryzyka przypalenia, ma ona płyty o głębokim wzorze, by wafle były puszyste i równomiernie wypieczone. I gwałtownie się nagrzewa, wspierając w porannym pośpiechu!

Zakup opiekaczy czy gofrownicy możesz potraktować jako element szkolnej wyprawki. A może już dysponujesz takim kulinarnym pomocnikiem, tylko kurzy się on gdzieś w zakamarkach kuchni? To czas przywrócić go do życia! W każdym razie zapraszamy do wypróbowania poniższych 3. przepisów Breville na szkolne drugie śniadanie.

1. Gofry bananowe z miodem i owocami


Składniki:


1 dojrzały banan


1 jajko


100 ml mleka


120 g mąki pszennej


1 łyżeczka proszku do pieczenia


szczypta soli


1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


miód i świeże owoce do podania



Przygotowanie:


1. Rozgnieć banana widelcem, dodaj jajko, mleko, ekstrakt waniliowy i wymieszaj.

2. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia i sól, mieszaj do uzyskania gładkiej masy.

3. Rozgrzej opiekacz Breville z płytkami do gofrów.

4. Wlej porcję ciasta i piecz około 4–5 minut, aż będą złociste.

5. Podawaj z miodem i świeżymi owocami.

2. Gofry szpinakowo-serowe z sosem jogurtowym


Składniki:


2 jajka


100 ml mleka


100 g mąki


50 g startego sera cheddar


garść świeżego szpinaku drobno posiekanego


1 łyżeczka proszku do pieczenia


sól, pieprz


3 łyżki jogurtu naturalnego


1 ząbek czosnku



Przygotowanie:


1. W misce połącz jajka, mleko, mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz.

2. Dodaj ser i szpinak, wymieszaj.

3. Rozgrzej opiekacz Breville z płytkami do gofrów.

4. Wlej ciasto i piecz ok. 5 minut, aż będą chrupiące.

5. Jogurt wymieszaj z przeciśniętym czosnkiem i podawaj jako sos.

3. Panini z indykiem i mozzarellą


Składniki:


2 kromki chleba ciabatta lub pełnoziarnistego


2 plastry pieczonego indyka


2 plastry mozzarelli


kilka liści rukoli


1 łyżeczka pesto bazyliowego



Przygotowanie:


1. Posmaruj kromki chleba pesto.

2. Ułóż plaster indyka, mozzarellę i rukolę, przykryj drugą kromką.

3. Rozgrzej opiekacz Breville z płytkami do panini.

4. Piecz przez 3–4 minuty, aż ser się roztopi, a pieczywo będzie chrupiące.

5. Podawaj od razu, najlepiej na ciepło.

Idź do oryginalnego materiału