Dziś klasa III b przygotowała dla społeczności szkolnej wyjątkowe wydarzenie – prezentację zdrowych, bezglutenowych wypieków. Uczniowie zaprezentowali własnoręcznie przygotowane śniadanie bezglutenowe, a także podzielili się wiedzą na temat tego, czym jest gluten, kiedy może szkodzić oraz jak rozpoznać objawy jego nietolerancji.
Podczas spotkania młodzież mogła dowiedzieć się m.in.:
- czym dokładnie jest gluten i w jakich produktach występuje,
- jakie symptomy mogą towarzyszyć nietolerancji lub nadwrażliwości na gluten,
- w jakich sytuacjach dieta bezglutenowa jest wskazana (np. celiakia, alergia na pszenicę, nadwrażliwość nieceliakalna).
Uczniowie zadbali również o to, aby każdy mógł spróbować prostych i smacznych potraw bez glutenu oraz poznać przepisy, m.in. na chleb bezglutenowy czy bananowe placuszki bezglutenowe – idealne na zdrowe, lekkie śniadanie.
Podkreślono również, iż dieta bezglutenowa, stosowana w odpowiednich przypadkach, może mieć korzystny wpływ na zdrowie. U osób, które nie tolerują glutenu, jego eliminacja może:
- poprawić pracę układu pokarmowego,
- zmniejszyć bóle brzucha, wzdęcia i zmęczenie,
- usprawnić wchłanianie składników odżywczych,
- przyczynić się do poprawy samopoczucia i poziomu energii.
To inspirujące spotkanie pokazało, iż dbanie o zdrowie może być nie tylko potrzebne, ale i pyszne!
















