Bezglutenowe zdrowe wypieki!

norwid.eu 4 tygodni temu

Dziś klasa III b przygotowała dla społeczności szkolnej wyjątkowe wydarzenie – prezentację zdrowych, bezglutenowych wypieków. Uczniowie zaprezentowali własnoręcznie przygotowane śniadanie bezglutenowe, a także podzielili się wiedzą na temat tego, czym jest gluten, kiedy może szkodzić oraz jak rozpoznać objawy jego nietolerancji.

Podczas spotkania młodzież mogła dowiedzieć się m.in.:

  • czym dokładnie jest gluten i w jakich produktach występuje,
  • jakie symptomy mogą towarzyszyć nietolerancji lub nadwrażliwości na gluten,
  • w jakich sytuacjach dieta bezglutenowa jest wskazana (np. celiakia, alergia na pszenicę, nadwrażliwość nieceliakalna).

Uczniowie zadbali również o to, aby każdy mógł spróbować prostych i smacznych potraw bez glutenu oraz poznać przepisy, m.in. na chleb bezglutenowy czy bananowe placuszki bezglutenowe – idealne na zdrowe, lekkie śniadanie.

Podkreślono również, iż dieta bezglutenowa, stosowana w odpowiednich przypadkach, może mieć korzystny wpływ na zdrowie. U osób, które nie tolerują glutenu, jego eliminacja może:

  • poprawić pracę układu pokarmowego,
  • zmniejszyć bóle brzucha, wzdęcia i zmęczenie,
  • usprawnić wchłanianie składników odżywczych,
  • przyczynić się do poprawy samopoczucia i poziomu energii.

To inspirujące spotkanie pokazało, iż dbanie o zdrowie może być nie tylko potrzebne, ale i pyszne!

Idź do oryginalnego materiału