Jaka ryba na święta dla dzieci? Te gatunki są pyszne i prawie nie mają ości

g.pl 3 dni temu
Ryby z niewielką liczbą ości to jedna z najlepszych opcji na wigilię. W ten sposób zyskujesz pewność, iż przy stole nikt się nie skrzywi, a dzieci będą mogły spokojnie i samodzielnie zjeść świąteczny posiłek. Podpowiadamy, które gatunki mają najmniej kościstych cząsteczek.
Ryby to cenne źródło białka i wielu składników odżywczych. Niestety, wiele osób rezygnuje ze spożywania tego jakościowego produktu ze względu na ości. Na szczęście istnieje kilka gatunków, które można jeść bez konieczności ciągłego wydłubywania szpikulców z mięsa lub buzi. Warto po nie sięgnąć szczególnie wtedy, gdy przy wigilijnym stole ma zasiąść dużo dzieci. W ten sposób dorośli nie będą musieli asystować swoim pociechom podczas uroczystej wieczerzy, kiedy zostanie zaserwowana ryba.


REKLAMA


Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku


Ryby morskie bez ości. Zamiast karpia postaw na stole jedną z tych odmian
Każda ryba pływająca w morzu, oceanie czy jeziorze ma ości. Istnieją jednak gatunki posiadające znacznie mniej tych cieniutkich kosteczek. Co więcej, niektóre z nich są dodatkowo filetowane i pozbawiane tych drażniących elementów, zanim trafią do sklepów. Rybą, którą można jeść bez obawy o zgrzyt między zębami, jest m.in. łosoś. W marketach można go kupić zarówno w formie filetów, jak i polędwicy.
Zobacz też: Farsz do uszek siostry Anastazji. Dodaje jeden sekretny składnik
Komfort jedzenia zapewni nam także dorsz. Okaz ten stanowi doskonałą bazę do tradycyjnej wigilijnej potrawy, jaką jest ryba po grecku - więcej na ten temat pisaliśmy w jednym z naszych artykułów. Znikoma ilość ości występuje również w tuńczyku, mintaju i halibucie. o ile szukasz alternatywy dla ościstego karpia, z całą pewnością nie zawiedziesz się na tych gatunkach. Dla dzieci natomiast warto wybrać jeszcze inny okaz. Przyrządzony w panierce będzie smakował im tak, iż pojawią się prośby o dokładkę.


Ryby bez ości dla dzieci. Najmłodsi będą zachwyceni, gdy podasz im to danie
Szukając odpowiedniej ryby do podania dzieciom, warto wybrać gatunek, który ma łagodne mięso i delikatny smak. Oprócz wcześniej wspomnianych okazów, do tej grupy należy zaliczyć również morszczuka i to właśnie on z całą pewnością zasmakuje dzieciom. Jest to przystępny cenowo wybór, który adekwatnościami zdrowotnymi niczym nie odbiega od popularnego dorsza. o ile wasze pociechy nie przepadają za rybami, istnieje prosty sposób na sprytne przemycenie ich w posiłkach. Wystarczy opanierować mięso i przysmażyć na maśle. Tak przyrządzone danie rozpieści podniebienia zarówno dzieci, jak i dorosłych.


Pamiętaj, jeżeli chcesz uniknąć nieprzyjemnych sytuacji związanych z wyjmowaniem ości w trakcie jedzenia, zawsze staraj się kupować wyfiletowane ryby. W ten sposób zyskujesz większą gwarancję, iż w mięsie nie znajdziesz żadnych niespodzianek.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału