Ser grillowo-sałatkowy uchodzi za prawdziwy delikates. Na grupach kulinarnych w mediach społecznościowych nierzadko mówi się o nim jako jednym z majówkowych hitów. Ten rozpływający się w ustach przysmak przyda się też jako składnik potraw przygotowanych i serwowanych w letnich miesiącach, gdy robi się coraz cieplej.
Niemałe zasługi w popularyzowaniu tego sera w rodzimych sklepach spożywczych i na naszych stołach ma Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Krasnystaw (OSM Krasnystaw), jeden z największych producentów branży mleczarskiej w regionie województwa lubelskiego. Dlaczego warto wybrać Ser Grillowo-Sałatkowy tej właśnie marki?
Ser Grillowo-Sałatkowy OSM Krasnystaw to wysokiej jakości polski produkt, który świetnie sprawdzi się w każdej kuchni. Nie topi się podczas smażenia, ma delikatny, uniwersalny smak i sprężystą konsystencję. W połączeniu z owocami i warzywami tworzy smaczne i zdrowe dania, które zaskakują smakiem i prostotą wykonania.
Co kulinarnego można z niego "wyczarować"? Zachęcamy do skorzystania z poniższych przepisów na 2 letnie sałatki z tym wyjątkowym, lekko słonym serem. Sprawdzą się one doskonale w rodzinnym menu jako szybki, zdrowy i efektowny posiłek dla dzieci i dorosłych – idealny na lato, wspólny piknik czy lekki obiad po pracy.
1. Letnia sałatka z grillowanym serem
Składniki:
1 opakowanie Sera Grillowo-Sałatkowego OSM Krasnystaw
garść rukoli lub miksu sałat
pół ogórka zielonego
1/2 awokado
garść czarnych oliwek
ok. 10-12 pomidorków koktajlowych
pół pomidora np. malinowego
kilka orzechów pekan
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
1. Ser pokrój na plastry i grilluj (na grillu, patelni grillowej lub suchej patelni) po ok. 2 minuty z każdej strony, aż będzie rumiany i lekko chrupiący z wierzchu.
2. Pomidorki pokrój na połówki lub ćwiartki, awokado, pomidora ogórki w plastry
3. W misce wymieszaj sałaty oraz wszystkie pozostałe składniki
4. W osobnej miseczce połącz miód, sok z cytryny i oliwę – to będzie lekki dressing.
5. Na sałatkę ułóż plastry ciepłego sera, polej dressingiem i posyp orzechami.
6. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i podawaj od razu.
2. Sałatka roszponkowa z grillowanym serem i grzankami
Składniki:
1 opakowanie Sera Grillowo-Sałatkowego OSM Krasnystaw
2 garści roszponki
1 pomidor
1 cebula czerwona
0,5 papryki czerwonej
3-4 łyżki oliwki kalamata
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka octu balsamicznego
0,5 łyżeczki oregano suszonego
1 opakowanie grzanek do sałatek
Przygotowanie:
1. Ser pokrój na plastry i grilluj (na grillu, patelni grillowej lub suchej patelni) po ok. 2 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia.
2. Paprykę pokrój w drobną kostkę, a cebulę czerwoną, oliwki kalamata i pomidora w plastry
3. Roszponkę rozłóż na talerzu i dodaj do niej pokrojone warzywa.
4. W osobnej miseczce przygotuj dressing: wymieszaj oliwę, ocet balsamiczny, olej sezamowy i dodaj oregano
5. Na sałatkę ułóż plastry ciepłego sera i polej dressingiem.
6. Podawaj z grzankami do sałatek.