Są takie smaki, które dzieci kochają od pierwszej łyżeczki. I takie produkty, które rodzice chętnie podają, bo wiedzą, iż kryje się w nich coś więcej niż tylko słodycz. Moc natury, prosty skład, pomysłowe połączenia – czas na coś pysznego!
Słodkie przekąski dla dzieci to temat rzeka. Rodzice często szukają czegoś, co z jednej strony będzie pyszne i lubiane, z drugiej – nieprzekombinowane, bez zbędnych dodatków, z prostym składem i naturalną bazą. Z pomocą przychodzą Pasieki Rodziny Sadowskich i seria Miodziś, w którejznajdziemy naprawdę wspaniałe smakołyki.
Przysmaki takie jak pyłek pszczeli, miody czy zakwas z buraków powstały z myślą o najmłodszych, ale pokochają je też starsi. Nie zdziwcie się, jeżeli się okaże, iż to wy, rodzicie, wyjadacie miody prosto ze słoiczków lub podkradacie dzieciom owocowe żelki! Jak jednak przekonać naszych milusińskich, by również z chęcią zajadali wartościowe przekąski i pili coś innego niż słodkie napoje? Oto pięć sposobów na wzbogacenie diety dziecka o produkty o prostym składzie, a do tego pełne cennych składników.
Pyłek pszczeli – świetna posypka
Brzmi jak coś z bajki, prawda? A to po prostu pyłek pszczeli w duecie z owocem, który dzieci uwielbiają – truskawką. Pyłek Mocy to mikronizowany pyłek pszczeli, który dzięki swojej formie zachowuje pełnię wartości odżywczych i kwiatowy aromat. Dodatek liofilizowanej truskawki nadaje pyłkowi przyjemną owocową nutę, czyniąc go atrakcyjnym choćby dla najmłodszych. To naturalny superfood, źródło witamin, między innymi B2, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.


Dzięki truskawkowemu smakowi Pyłek Mocy doskonale komponuje się z różnymi potrawami i napojami. To dobry patent na przemycenie produktu do diety dziecka – możemy posypać nim owsiankę albo dodać do jogurtu i małe śniadaniowe czary-mary gotowe. Pyszny jest też napój z pyłku i letniej wody – dodatek miodu dobrze się tu sprawdzi!
Pyłek Mocy to naturalny sposób na wzbogacenie diety w cenne składniki odżywcze, w formie, która zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Miód – na kanapkę i nie tylko
Miód ma charakterystyczny smak, który nie każdemu musi przypaść do gustu. Dlatego warto spróbować miodów z dodatkiem na przykład… owoców. Miód wielokwiatowy połączony z liofilizowanymi malinami smakuje jak najlepszy deser. Nie dziwi nas więc w ogóle, iż dzieci uwielbiają wyjadać go wprost ze słoiczka! Do zajrzenia pod pokrywkę zachęca też miś Miodziś, który widnieje na etykiecie. Piękny, intensywnie różowy kolor miodu idzie w parze ze świetnym smakiem. Polecamy dodawać do owsianek lub po prostu na kanapki.


À propos kanapek – zamiast popularnych kremów czekoladowych o wątpliwym składzie lepiej wybrać miód z orzechami i kakao. Jego skład to zaledwie trzy elementy: miód wielokwiatowy, orzechy laskowe i kakao o obniżonej zawartości tłuszczu. Taki miód zaczyna przypominać smakowity sos, prawda? Idealnie sprawdzi się jako dodatek do lodów i deserów, ale naszym ulubionym patentem jest posmarowanie nim wafli i stworzenie pysznego waflowego ciastka! Jest słodko, ale przez cały czas jakościowo i bez zbędnych polepszaczy smaku czy konserwantów.
Żelowe owoce – przekąska idealna
Wielu rodziców zastanawia się, jak sprawić, by dzieci nie jadły tylu niezdrowych przekąsek. Nasz sposób jest prosty – zaproponować coś smacznego w zamian. Na przykład Żelowocki Pasiek Rodziny Sadowskich. Znikają szybciej, niż zdążymy zapytać „komu jeszcze?”. W słoiczkach zamknięto bowiem kawałki owoców połączone z miodem. Żelowa konsystencja powoduje, iż dobrze sprawdzają się jako dodatek do gofrów czy naleśników.


Powstają bez dodatku cukru, więc z powodzeniem zastąpią dżemy. Możemy dorzucić łyżkę lub dwie do koktajlu, a choćby udekorować nimi ciasto! Nasi faworyci? Egzotyczne mango sparowane z marakują, brzoskwinia i klasyk nad klasyki – truskawki!
Zakwas – więcej niż sok
Słodzone gazowane napoje to najgorszy możliwy wybór, nie tylko dla dzieci. A co, gdyby… przekonać je do picia wartościowego zakwasu? Brzmi jak coś niemożliwego, ale kiedy poznacie zakwas z buraków z acerolą, przekonacie się, iż smakuje choćby najmłodszym. To naturalny napój z kiszonych buraków, którego kwaśny smak złagodzono dodatkami. Acerola sprawia, iż zakwas zasmakuje choćby tym, którzy nie są fanami kiszonek.


Co ważne, kieliszek takiego zakwasu z powodzeniem można uznać za jedną z zalecanych pięciu porcji warzyw dziennie. Jak go pić? Najlepiej codziennie po około 50 mililitrów – zróbcie z tego prawdziwy rodzinny rytuał, a zakwas podajcie w eleganckich kieliszkach, niech to będzie moment celebracji!
Mus owocowy – niezastąpiony dodatek
Porcja letnich wspomnień zamknięta w butelce – musy owocowe kojarzą się z dzieciństwem nie bez powodu. W musie truskawkowym z serii Miodziś mamy aż 90% świeżych truskawek przecieranych na zimno, posłodzonych cukrem trzcinowym.


Musy owocowe kochamy nie tylko ze względu na smak, ale i mnogość zastosowań. Pasują do naleśników, tostów, owsianek, lodów, ale są też doskonałe wyjadane po prostu łyżeczką. Zwłaszcza kiedy nie możemy się doczekać pierwszych truskawek lub sezon na nie właśnie się skończył.
Każdy z tych produktów to coś więcej niż tylko słodka przekąska – to sprytne połączenie przyjemności z troską o codzienną dietę. Dzięki wspaniałym smakom łatwiej wprowadzić do dziecięcego menu coś, co jest naprawdę wartościowe. Miodziś to seria, która łączy pokolenia przy wspólnym stole (albo nad słoiczkiem). Jedzmy śmiało!
***
Artykuł powstał we współpracy z marką Pasieki Rodziny Sadowskich.