„Two nations, one table” – czyli „Dwa narody, jeden stół”

siemianowice.pl 3 tygodni temu
Pożegnanie – po otrzymaniu certyfikatów.

Taką nazwę wybrała młodzież na kolejny projekt Erasmus+, w jakim uczestniczy II LO im. Jana Matejki w Siemianowicach Śląskich w ramach akredytacji (mobilność uczniów i kadry 2LO).

W dniach 17 do 22 listopada 2025 szkoła gościła grupę uczniów z Węgier, z Arany Janosz High School w położonej pod Budapesztem miejscowości Szazhalombatta, wraz z ich przesympatycznymi opiekunkami – Agnes i Edit. Efektowne logo projektu, łączące pierogi z papryczką, stworzyła Bianka Żochowska z II LO.

Jak sugeruje nazwa, projekt dotyczy kuchni regionalnych i powiązanych z tym zwyczajów, potraw, gotowania. I to ta nić przewodnia łączyła wszelkie działania w nim ujęte. Po prezentacjach przedstawiających kraje i szkoły, uczniowie wzięli udział w warsztatach „Jak fotografować potrawy”, czego efektem była seria „smakowitych” zdjęć, rozwijali kompetencje językowe na lekcjach kulinarnych z języka angielskiego i niemieckiego, odwiedzili Muzeum Chleba w Radzionkowie, a choćby – pod czujnym okiem nauczycieli – przygotowali węgierską zupę gulaszową oraz śląski szałot. I to całkiem nieźle!

Nie zabrakło wizyt w miejscach ważnych dla regionu. I tak podczas wycieczki na Nikiszowiec grupa przetestowała śląski żur w popularnym „Byfyju”, a zwiedzając Muzeum Śląskie w Katowicach polscy uczniowie odświeżyli wiedzę na temat historii regionu, podczas gdy dla grupy z Węgier była to prawdziwa wyprawa w przeszłość. Hitem był wyjazd do Krakowa, gdzie w Żywym Muzeum Obwarzanka młodzi ludzie mogli sami wykonać ciasto i skosztować swoich wypieków, a bliższy kontakt z lokalnymi ciekawostkami umożliwiła gra miejsca, przygotowana przez mgr Annę Wróbel, koordynator projektu. Nie dało się też nie zauważyć elementów węgierskich w mieście Kraka, jak np. restauracja Balaton. Pogoda jak na tę porę roku pozwoliła na zwiedzanie bez przemoknięcia, a Smok Wawelski stanął na wysokości zadania i pokazał, jak zionie ogniem.

Na takich przyjemnościach tydzień minął bardzo szybko. W piątek nadszedł czas na podsumowanie: było przygotowanie pierogów i węgierskiego langosza (z czosnkiem, śmietaną i serem – pychotka!) powstały tablice przedstawiające efekty wspólnej pracy. Podczas spotkania pożegnalnego w szkolnej auli, które uświetniła swoją obecnością pani Beata Gałecka, II zastępca Prezydenta Miasta, każdy uczestnik projektu otrzymał z rąk dyrektor szkoły, mgr Joanny Siwczyk, dyplom i pamiątkowe gadżety. Obecni rodzice uczniów II LO, biorących udział w projekcie, mogli z dumą pomyśleć, jak dobrze, iż ich dzieci wykorzystują możliwości rozwoju, jakie daje szkoła i współczesna edukacja, w której projekty międzynarodowe są integralnym elementem. A Matejkowicze już mentalnie szykują się na rewizytę w lutym. Cóż, Budapeszt zimą – na pewno będzie super.

Powitanie w Matei.
Warsztaty fotograficzne prowadzone przez mgr Jakuba Sontaga.
Wspólne gotowanie łączy.
W Muzeum Śląskim – wystawa na temat historii Śląska.
Na rynku w Nikiszowcu.
W Muzeum Chleba w Radzionkowie.
Kraków – pod Barbakanem – początek zwiedzania miasta.
Podczas gry miejskiej w Krakowie.
Młodzież podczas spaceru po mieście.
Spotkanie podsumowujące.
Pożegnanie – po otrzymaniu certyfikatów.
Idź do oryginalnego materiału