
Dodał też, iż celem spółki jest stworzenie takiego systemu, który umożliwi podlaskim rolnikom dostarczanie wysokiej jakości certyfikowanych produktów, które następnie będzie można wykorzystać do produkcji żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która ma adekwatności lecznicze lub wspomagające leczenie. Może być ona pomocna np. w leczeniu insulinooporności czy obniżaniu cholesterolu. O przebadanie żywności pod kątem konkretnych efektów zdrowotnych zadba Uniwersytet Medyczny w Białymstoku. To da gwarancję konsumentom, iż działanie produktu jest udowodnione naukowo. System przyjaznej dla rolników certyfikacji stworzy z kolei Uniwersytet w Białymstoku. Politechnika Białostocka natomiast wesprze producentów m.in. na drodze do opatentowania konkretnych formuł. Ostatni etap to sprzedaż żywności.
– Kiedy wraz z gronem ekspertów pisaliśmy ten projekt, zaskoczyły nas wyniki badań na temat innowacyjności. Okazało się, iż świadomość, czym ona jest i do czego jest potrzebna okazała się wśród podlaskich przedsiębiorców niewielka – przypomniał Andrzej Parafiniuk, prezes spółki Podlaski Fundusz Ekosystem Dolina Rolnicza 4.0. – Tymczasem innowacyjność oznacza po prostu, iż można coś zrobić inaczej i lepiej niż do tej pory.
W konferencji wzięli udział m.in. poseł Krzysztof Truskolaski oraz rektorzy uczelni: prof. Marta Kosior-Kazberuk z Politechniki Białostockiej, prof. Marcin Moniuszko i Katarzyna Socha z Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku oraz prof. Tomasz Bajkowski z Uniwersytetu w Białymstoku.
Julia Szypulska
red. Monika Pańko
fot. Paweł Krukowski
Źródło: Urząd Marszałkowski