Brązowy medal dla Natalii Giezek. Sukces uczennicy z Rawicza w Międzyszkolnym Konkursie Piekarskim w Poznaniu

rawicz24.pl 3 tygodni temu
Zdjęcie: foto Udostępnione przez ZSZ


W czwartek, 20 listopada 2025 roku, w Poznaniu odbyła się rywalizacja młodych talentów piekarnictwa. Branżowe Centrum Umiejętności w Dziedzinie Piekarstwa przy Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu zorganizowało Międzyszkolny Konkurs Piekarski pod nazwą „Wypieki Młodych Talentów”. Wydarzenie to zgromadziło uczniów szkół branżowych i techników z całego regionu, którzy stanęli do walki o miano najlepszego młodego piekarza.

Zespół Szkół Zawodowych w Rawiczu reprezentowała Natalia Giezek, uczennica kształcąca się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych.

Wypieki na najwyższym poziomie: od kajzerki do „Greckiej Pokusy”

Jak relacjonuje szkoła, zadaniem uczestników było przygotowanie czterech rodzajów wypieków, stanowiących sprawdzian zarówno klasycznych umiejętności, jak i kreatywności: chleba pszennego, bułek kajzerek, chałki oraz pieczywa innowacyjnego.

Natalia Giezek udowodniła, iż doskonale radzi sobie z każdą kategorią, wykonując wszystkie zadania na bardzo wysokim poziomie:

  • Chleb pszenny: estetyczny, charakteryzujący się prawidłową strukturą.
  • Bułki kajzerki: klasyczne i perfekcyjnie, starannie uformowane.
  • Chałka: wyróżniająca się równym, efektownym splotem.
  • Pieczywo innowacyjne: absolutnym hitem okazał się autorski chleb Natalii - „Grecka Pokusa”, który zaskoczył jury oryginalnością i wyjątkowym smakiem.

Jury docenia potencjał i kreatywność

Jury konkursowe nie kryło uznania dla pracy uczennicy z Rawicza. Podkreślono jej profesjonalizm i świetną organizację w piekarni.

- Jury konkursowe bardzo pozytywnie oceniło pracę Natalii, podkreślając jej dokładność, dobrą organizację czasu oraz umiejętność pracy z ciastem piekarniczym - informuje Zespół Szkół Zawodowych w Rawiczu.

Jak dodają przedstawiciele szkoły, szczególnie zwrócono uwagę na jej potencjał zawodowy oraz kreatywność, która zaowocowała wyjątkowym wypiekiem innowacyjnym.

Dzięki wysokiej jakości wykonanych wypieków i ogromnemu zaangażowaniu, Natalia Giezek zasłużenie zajęła 3. miejsce w konkursie.

https://rawicz24.pl/edukacja/uczniowie-zsz-rawicz-na-historycznym-szlaku-w-poroninie-final-konkursu-i-zywa-lekcja-patriotyzmu/TfgSOUsVxBqk408yTw1j
Idź do oryginalnego materiału