Ostrzeżenie: Salmonella w produktach spożywczych – co musisz wiedzieć

plotkosfera.pl 14 godzin temu

W ostatnich dniach w Niemczech i Austrii odnotowano przypadki zatrucia salmonellą u dzieci, które spożywały przekąskę dostępną w popularnej drogerii DM. Produkt, który okazał się skażony, to mus z nerkowców z maliną marki dmBio. Jak informuje Radio Zet, cytując Instytut Roberta Kocha, u 52 dzieci w Niemczech zdiagnozowano salmonellozę. Większość zakażeń dotyczyła niemowląt.

Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób poinformowało, iż produkt trafił do sprzedaży również w innych krajach europejskich, w tym w Polsce, Austrii, Czechach, Włoszech, Słowenii, Bośni i Hercegowinie, Chorwacji oraz Słowacji. W Austrii potwierdzono już 13 przypadków zakażeń.

Sieć drogerii DM poinformowała o wycofaniu produktu ze sprzedaży w polskich sklepach. „Powodem aktualizacji wycofania jest stwierdzenie obecności bakterii Salmonella w wyniku badań odpowiedzialnego urzędu, które zostały przeprowadzone z powodu zgłaszanych przypadków Salmonella Infantis u małych dzieci na terenie Niemiec i Austrii” – czytamy w informacji prasowej na stronie drogerii.

Główny Inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie w związku z wycofaniem produktu. „Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany przez firmę DM-DROGERIE MARKT Sp. z o.o. o wycofaniu określonych partii produktu dmBio Mus z orzechów nerkowca z maliną, 250g, ze względu na możliwą obecność bakterii Salmonella w produkcie” – czytamy na stronie rządowej.

Objawy zakażenia pojawiają się zwykle w ciągu 6-72 godzin po spożyciu skażonego produktu. Do najczęstszych symptomów należą: silna biegunka, bóle brzucha, nudności, wymioty, gorączka oraz ogólne osłabienie. W przypadku dzieci i niemowląt może dojść do szybkiego odwodnienia organizmu, co wymaga natychmiastowej konsultacji lekarskiej.

Salmonella to bakteria wywołująca groźne zatrucia pokarmowe, które szczególnie niebezpieczne są dla dzieci, osób starszych i osób z obniżoną odpornością. W Polsce każdego roku odnotowuje się około 10 000 przypadków zakażeń salmonellą.

Aby uniknąć zakażenia, należy przestrzegać zasad higieny i bezpieczeństwa żywności. Oto kilka wskazówek:

* Myj ręce przed jedzeniem i po użyciu toalety
* Myj warzywa i owoce przed spożyciem
* Gotuj mięso i produkty do odpowiedniej temperatury
* Unikaj surowych jaj i produktów zawierających surowe jaja
* Unikaj produktów z wygasającą datą ważności

Pamiętaj, iż salmonella może być presence w wielu produktach spożywczych, dlatego ważne jest, aby być ostrożnym i przestrzegać zasad higieny i bezpieczeństwa żywności.

Idź do oryginalnego materiału