Piątkowy poranek, 16 maja postawił przed grupą studentów z Grecji, Egiptu, Madagaskaru, Francji, Włoch, Hiszpanii i Azerbejdżanu nowe zadanie: poznać kulturę kulinarną Wielkopolski, szlak kulinarny „Smaki Powiatu Poznańskiego” i sposoby ochrony oraz upowszechniania dziedzictwa kulinarnego – od skali globalnej, przez europejską po ogólnopolską.
W Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie spotkali się m.in. z Lilianą Kubiak, zastępcą dyrektora Instytutu Skrzynki, która poprowadziła wykład na temat kulinarnego dziedzictwa, ale również zachęciła uczestników do dyskusji i podzielenia się wiedzą na temat regionalnych smaków pochodzących z ich rodzinnych stron. Studenci w ramach programu Erasmus, który realizuje Uniwersytet im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, w ramach zajęć pod nazwą „Urban Agriculture” poznają wielkopolskie rozwiązania dotyczące slow food marketingu, alternatywnych sposobów dystrybucji, krótkich łańcuchów dostaw oraz produktów regionalnych i tradycyjnych. Uczestnicy zwrócili uwagę na wielkopolską gospodarność i gościnność – to cechy, m.in. dzięki którym kulinarne dziedzictwo regionu jest tak wyjątkowe.
Przygotował: Instytut Skrzynki