Sekret długowieczności i superfood dla mózgu, serca i odporności. Dlaczego jeszcze warto jeść te orzechy?

g.pl 2 dni temu
Orzechy włoskie znane są ze swojego charakterystycznego smaku i bogactwa wartości odżywczych. Są źródłem pełnowartościowego białka, zdrowego tłuszczu oraz błonnika. Jakie jeszcze mają adekwatności? Sprawdzamy.
Orzechy są bardzo wartościowym produktem spożywczym zwłaszcza dla wegan i wegetarian, choć nie tylko. Są źródłem wielu cennych mikroelementów i witamin, i powinny być obecne w naszej diecie. Dlatego warto zapoznać się z informacjami na ich temat.


REKLAMA


Zobacz wideo Crumble jabłkowy z orzechami [PRZEPIS]


Orzechy włoskie: jakie mają adekwatności? Dlaczego warto je jeść?
Jakie adekwatności mają orzechy włoskie i dlaczego warto je jeść? To ważne pytania z punktu widzenia tego, co jest zdrowe i powinno znajdować się w naszej diecie. Istnieją badania mówiące, iż regularne ich spożywanie może wydłużyć życie, ale po kolei.
Są świetnym źródłem antyoksydantów, bo posiadają ich aż dwukrotnie więcej w porównaniu z innymi orzechami. Zmniejszają zatem ryzyko śmierci z powodu chorób układu krwionośnego. Są skuteczne w profilaktyce antynowotworowej. Zawierają bardzo dużo witaminy E, tiaminy i witaminy B6. Nie można także zapominać, iż są źródłem kwasów Omega-3. Ma to szczególne znaczenie dla osób będących na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. Orzechy te wpływają pozytywnie na mikroflorę jelitową i skórę, która dłużej opiera się starzeniu. Zaobserwowano również pozytywny wpływ w postaci opóźnienia procesów starzenia się układu nerwowego, co ma istotne znaczenie zarówno dla osób młodych, jak i starszych. Dzięki temu mózg funkcjonuje sprawniej.
Wszystkie te adekwatności sprawiają, iż orzechy włoskie są naprawdę bardzo wartościową przekąską. Warto zatem włączyć je do diety. Gorzkawy posmak orzechów włoskich, który być może nie skłania do ich częstego spożywania, rekompensowany jest jednak przez wartości, których dostarczają.
Poza tym orzechy te mogą być podawane nie tylko w swej surowej formie. Mogą stanowić dodatek do ciast, wypieków czy sałatek, a wtedy ich smak może wręcz podkręcić atrakcyjność takiego dania.


Orzechy włoskie - kalorie
Należy przy tym pamiętać, iż orzechy są kaloryczną przekąską. Zawierają ok. 654 kcal w 100 g produktu. Nie należy ich zatem jeść w znacznych ilościach oraz niekoniecznie codziennie. Wystarczy mała garść co kilka dni. jeżeli przesadzimy z ich ilością, to, zamiast stanowić zdrowy dodatek w naszej diecie, mogą stać się przyczyną przybierania na wadze.


Czy orzechy włoskie w ciąży są wskazane?
Ciąża to bardzo specyficzny czas w życiu kobiety. Generalnie wiąże się z ograniczeniami i nowymi doświadczeniami. Jednym z elementów, który musi się zmienić na korzyść dziecka, jest sposób żywienia. Powinien on być zdrowy, by dostarczyć maluszkowi jak najwięcej składników odżywczych. Zgodnie z obecnym stanem wiedzy, orzechy włoskie w ciąży nie są zakazane. Jedyne, co należy mieć na uwadze to, czy ciężarna nie ma alergii na orzechy. Poza tym mogą być, a wręcz powinny, stanowić element zdrowej, zbilansowanej diety.
Zobacz też: Gdy sąsiadka robi to danie, na całej klatce pachnie przez wiele godzin. Każdy chciał od niej przepis
Idź do oryginalnego materiału