Rabarbar w ciąży – smaczny i zdrowy, ale nie dla wszystkich i nie w nadmiarze

dzieckoifigura.pl 1 tydzień temu

Rabarbar to popularny wiosenny składnik wielu domowych wypieków i kompotów. Jego kwaśny smak sprawia, iż bywa szczególnie kuszący dla kobiet w ciąży, które często miewają ochotę na intensywnie smakujące produkty. Ale czy rabarbar jest bezpieczny dla przyszłych mam?

Wartości odżywcze rabarbaru

Rabarbar może być korzystny dla zdrowia, ponieważ zawiera wiele cennych składników. Jest źródłem witaminy C, K i E, a także błonnika i potasu. Szczególnie istotny dla kobiet w ciąży jest kwas foliowy, który wspiera prawidłowy rozwój płodu. Zawartość błonnika pomaga z kolei w walce z zaparciami – częstą dolegliwością ciążową.

Gdzie tkwi zagrożenie?

Mimo zdrowych adekwatności, rabarbar zawiera także kwas szczawiowy. W nadmiernych ilościach może on utrudniać przyswajanie ważnych minerałów, takich jak wapń, żelazo czy magnez, co w ciąży jest szczególnie istotne. Spożywanie zbyt dużej ilości kwasu szczawiowego może również zwiększać ryzyko powstawania kamieni nerkowych.

Co warto zapamiętać?

  • W ciąży można jeść rabarbar, ale z umiarem.
  • Należy unikać jedzenia liści tej rośliny – są toksyczne.
  • Najlepiej spożywać rabarbar przetworzony (np. w cieście lub kompocie), a nie na surowo.
  • W razie wątpliwości – szczególnie przy problemach z nerkami – warto skonsultować się z lekarzem.

Podsumowanie

Rabarbar może być wartościowym dodatkiem do diety ciężarnej kobiety – jeżeli spożywa się go rozsądnie i nie przesadza z ilością. To smaczna, sezonowa propozycja, która nie zaszkodzi, jeżeli pamiętamy o prostych zasadach bezpieczeństwa.

Idź do oryginalnego materiału